VITO Research Lab Mol (BE) Gevelbekleding Jatoba

VITO Research Lab Mol (BE)

Over dit project

VITO, de toonaangevende Vlaamse organisatie voor onderzoek en innovatieve oplossingen inzake duurzame ontwikkeling, heeft de eerste steen gelegd van haar nieuwe labogebouw 'Earth'. De state-of-the-art labo-infrastructuur is onderdeel van het grotere masterplan voor het VITO Sustainability Park in Mol. In het nieuwe gebouw komen talrijke flexibele labo’s en pilootinstallaties, die instaan voor de ontwikkeling van de volgende generatie duurzame technologieën voor binnen- en buitenlandse ‘factories of tomorrow’. Het project maakt deel uit van een groter masterplan dat uitgewerkt en gerealiseerd wordt door het Tijdelijk Maatschap Architektenburo Jef Van Oevelen / SVR-ARCHITECTS (TM JVO/SVR).
Met een team van ongeveer 1200 medewerkers en een omzet van 237 miljoen EUR in 2022, is VITO een belangrijke speler op het gebied van duurzaamheidsonderzoek in Vlaanderen, Europa en ver daarbuiten. De nieuwe infrastructuur zal niet alleen een efficiëntere werkomgeving bieden. Het gebouw zelf zal tal van labo's en demoruimtes huisvesten, waar grondstoftechnologieën van de toekomst worden ontwikkeld én worden opgeschaald tot marktrijpe innovaties. Twee al bestaande voorbeelden hiervan zijn de LignoValue Pilot (eerste en enige pilootlijn in Europa om biomoleculen uit onder meer gras- en houtafval te halen i.p.v. uit petroleum) en Characterise to Sort (inline karakterisering en waardebepaling van afval m.b.v. AI)

VITO SUSTAINABILITY PARK

Het Earth gebouw is een volgende stap, na de Balmatt-centrale en een eerste demohal voor circulair materialenonderzoek, om de infrastructuur van VITO geleidelijk aan te groeperen in het VITO Sustainability Park. Op die manier gaat VITO nog meer samenwerking en synergie bewerkstelligen. Niet alleen binnen de VITO-teams, maar ook voor externe onderzoekers en voor bedrijven die samen de schouders onder de duurzaamheidsuitdagingen willen zetten. En zo de competitieve positie van Vlaanderen binnen Europa, en Europa in de wereld willen versterken.

'Vlaanderen staat aan de top wat betreft onderzoek en innovatie in Europa. VITO is hierin een belangrijke speler die door de bouw van het nieuwe gebouw ‘Earth’ deze rol nog meer invullen kan geven. De nieuwe infrastructuur geeft ruimte om verschillende onderzoeksprojecten te clusteren om zo de mogelijkheden tot innovatie te vergroten.'
JO BROUNS, VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, INNOVATIE, WERK, SOCIALE ECONOMIE EN LANDBOUW

Het gebouw zal dienen als een duurzaamheidsuitstalraam, waarbij innovatieve materialen en energie-efficiëntieprincipes worden toegepast, en zal medio 2025 in gebruik worden genomen. Het zal niet alleen de onderzoekscapaciteit verbeteren, maar ook een belangrijke volgende stap zal zijn in het saneren en transformeren van een voormalig vervuild terrein tot een duurzame bedrijfslocatie.

Belangrijke vermeldingen:

An Vervoort van SVR Architects heeft haar 'ervaring, kunde en creativiteit' in het ontwerp van deze gebouwen gestoken.
Waar bij SVR-Architects steeds de nadruk op futureproof- en duurzaam bouwen ligt, is het ontwerpen van dergelijk Research Lab weer een uitdaging.
De enorme kwaliteit van het ontwerp vind je duidelijk terug in de detaillering, materiaalkeuze, etc.
Een prachtig resulaat waar we graag ons steentje (of hout) aan bijdragen.

Met algemene aannemer 'Van Roey NV' en montagepartner 'Sterq BV' werd elk risico naar montage gemeden.
Deze lokale partners staan immers gekend voor hun kennis en het afleveren van kwaliteit.

Houthandel Paulussen leverde de materialen voor dit project. Zelf realiseren wij geen projecten, maar we kunnen u wel doorverwijzen naar de juiste vakman of specialist.


Dit project beschermt voor 30 jaar 35000 ²m bos.
Categorie: Gevelbekleding
Houtsoort:Jatoba
Delen: